Faaliyetlerimiz

2019 YILI FAALİYET RAPORU

NAKDİ  VE AYNİ YARDIMLAR:
    1. Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye gelen yardıma muhtaç sığınmacı Türkmen vatandaşlarımıza yönelik yapılan hizmetlerle ilgili olarak;
      • Türkmen vatandaşlarımıza yardımda bulunulması amacıyla; Muhtelif kurum ve kuruluşlar ile hayırsever vatandaşlar tarafından bağış, nakdi yardım, kıyafet, ikinci el kıyafet, ayakkabı, gıda – gıda kolisi, yatak, karyola, battaniye, yorgan, beyaz eşya, muhtelif ev eşyası, giyim, tekerlekli sandalye gibi ayni yardım malzemeleri yardımında bulunulmuş, yapılan ayni yardımların toplanması ve Türkmen vatandaşlara dağıtılması hizmeti kurulan “Yardım Komisyonu” tarafından gerçekleştirilmiştir.
      • Hayırsever kurum, kuruluş ve vatandaşlar tarafından bağış hesabına yatırılan şartlı bağışlar, ekonomik durumu yetersiz Türkmen ailelere nakdi yardım adı altında ödenmiştir.
    1. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, yardıma muhtaç Türkmen ailelerimize ayni yardım olarak dağıtılmak üzere 455 adet kışlık bot, 665 adet kışlık mont bağışlanmıştır.
    1. TBMM Gönüllüleri Topluluğu işbirliğinde, Türkmen ailelerimizin çocuklarına yönelik sergi, müze gezileri, yemek ve eğlence programı, kır gezisi vb. etkinlikler düzenlenmiş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında 20 Türkmen çocuğumuzun TBMM’yi ziyareti sağlanmış, Kurban Bayramı münasebetiyle 70 Türkmen vatandaşımıza yönelik yemek programı düzenlenmiş,
    1. Keçiören Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen “Altunköprü Şehitlerini Anma Töreni”ne 35 Türkmen kardeşimizin, “Gönülden Gönüle” isimli türkü, şiir, söyleşi etkinliğine 100 Türkmen kardeşimizin katılımı sağlanmış,
    1. IMPR Humanitarian Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi tarafından 40 Türkmen gencimize yönelik bilgilendirme toplantısı, Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Türkmen öğrenci ve vatandaşlarımıza yönelik toplantı düzenlenmiştir.
    1. Ramazan Ayı münasebetiyle, Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye sığınarak Ankara’ya yerleşen 946 ve Sakarya’ya yerleşen 104 olmak üzere ekonomik durumu yetersiz toplam 1.050 Türkmen aileye Vakfımızın mali imkanları dahilinde 100.-‘er TL’lik A101 gıda yardım kartı dağıtılmıştır. Ayrıca, hayırsever kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlar tarafından Ramazan Ayı nedeniyle yapılan bağış, fitre, gıda kartı – gıda kolisi dağıtımları ile iftar yemeği organizasyonlarının koordinesi ve dağıtımı sağlanmıştır.
  1. Türkiye’ye gelerek Ankara’ya yerleşen çocuk, kadın ve erkek aile bireylerine yönelik olarak muhtelif zaman dilimlerinde sosyal, eğitim, kültür, sağlık, spor vs. konularında çeşitli etkinlikler, toplantılar düzenlenmiş, anma – taziye törenleri, yıldönümü etkinlikleri ve ziyaretler gerçekleştirilmiştir.

MUHTELİF YARDIM – HİZMET ve FAALİYETLER:
    1. Merkez ve şubelerinin zaruri giderlerinin karşılanması amacıyla, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Genel Merkezi, Ankara Şubesi ve İzmir Şubesi’ne aylık nakdi yardım yapılmıştır.
    2. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli etkinliklerde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan Türkmen Milli Bayrağı, masa bayrağı, bandana, afiş, branda, plaket, amblemli plastik poşet gibi muhtelif tanıtım malzemeleri yaptırılmıştır. Ayrıca, TiKV Türkmeneli Kültür Merkezi’nin tarafından gerçekleştirilen muhtelif etkinliklerde kullanılmak üzere bastırılan 1.000 Adet tanıtım kitapçığının basım gideri karşılanmıştır.
SAĞLIK YARDIMI:

1. Tedavileri Türkiye’de yaptırılan 191 hasta / yaralı ile refakatçilerinin ibate ve ulaşım giderleri ile hastaların tahlil, tedavi, ilaç ve ortopedik ve medikal malzeme masrafları karşılanmış, ayrıca Irak’ta tedavilerine devam edilen muhtaç durumdaki hastaların ilaç masrafları, hayatını kaybeden hastaların cenaze masrafları karşılanmıştır.

Ayrıca; Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye sığınan, kendi imkanlarıyla tedavi olmak üzere Türkiye’ye gelen veya Irak’a kesin dönüş yapan ekonomik durumu yetersiz Türkmenlere ulaşım, ilaç veya diğer zaruri giderlerini karşılayabilmeleri amacıyla nakdi yardım yapılmıştır.

2. Irak’ta yürütülen sağlık hizmetleri kapsamında; tıbbi konferanslar düzenlemek, canlı ameliyatlar gerçekleştirmek ve çeşitli temas ve görüşmelerde bulunmak üzere muhtelif zaman dilimlerinde Irak’a giden sağlık heyetinin ulaşım ve diğer zaruri giderleri karşılanmıştır.

3. Konya Selçuk Üniversitesi işbirliğinde, Irak / Diyala Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan değişik branşlarda 5 uzman doktor Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıbbi eğitim görmek üzere Türkiye’ye getirilmiş ve konaklama giderleri karşılanmıştır.

1.
EĞİTİM – KÜLTÜR ve SOSYAL FAALİYETLER:
    1. Irak’taki Türkçe eğitim veren okullarda okutulması planlanan ders kitaplarının tercüme, dil – bilimsel denetim, yeniden yazım, dizgi, tasarım giderleri karşılanmıştır.
    1. TİKV Türkmeneli Kültür Merkezi tarafından hazırlıkları yapılan; Türkmen yazar Ata Terzibaşı’ya ait “Edebi Makaleler” isimli eser ile Rıza Çolakoğlu’na ait “Memleketim Telafer”e Şiirler” isimli eserlerin 300’er Adet basımı yaptırılmıştır.
    1. Türkmen Toplumunun tanıtımı maksadıyla; muhtelif kurum, kişi ve yazarlar tarafından hazırlanan kitap, dergi ve rapor gibi görsel materyallerden Vakıf birimleri ile muhtelif kişi ve kuruluşlara dağıtılmak ve Irak’a gönderilmek üzere belirli miktarlarda satın alınmıştır.
    1. Lübnan’da düzenlenen “The Voice Lebanon = O Ses Lübnan” isimli ses yarışması elemelerine katılmak üzere Lübnan’a giden Türkmen ses sanatçısının ulaşım giderleri karşılanmıştır.
  1. TİKV Türkmeneli Kültür Merkezi faaliyetleri kapsamında;
      • Türkmen öğrencilere yönelik olarak Gazi Üniversitesi TÖMER ile işbirliği içerisinde; Ekim 2018 – Ağustos 2019 tarihleri arasında açılan “II. Türkçe Dil Kursu” ile Ekim 2019 tarihinden itibaren açılan “III. Türkçe Dil Kursu”nda görev yapan öğretmenlerin aylık ücretleri, kurslarda öğrenim gören öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kitap, kırtasiye ve muhtelif araç gereçler temin edilmiş, ayrıca öğrencilerin sertifika sınav ücreti ödenmiş, kurs bitiminde mezuniyet töreni düzenlenmiştir.
      • TİKV Türkmeneli Kültür Merkezi tarafından 2019 yılı içerisinde Ankara’da düzenlenen çeşitli toplantı, kültürel – sportif etkinlik ve anma programlarının giderleri karşılanmıştır.
      • 16 Ocak Türkmen Şehitleri Günü münasebetiyle, TİKV Türkmeneli Kültür Merkezi işbirliğinde “Türkmen Şehitlerini Anma Töreni” etkinliği gerçekleştirilmiştir.
      • Irak’ta Türkçe eğitim veren Türkmen okullarında görev yapan 35 ilkokul müfettişi ve eğitim yöneticisi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Ankara’da düzenlenen idari eğitim kurusu ve okul ziyaretleri etkinliklerine katılmak üzere Türkiye’ye davet edilmiş, katılımcıların ulaşım, iaşe – ibate ve diğer giderleri karşılanmıştır.
      • Ramazan Ayı münasebetiyle, Ankara, Eskişehir, İzmir, Bursa ve Trabzon’da öğrenim gören Türkmen öğrencilere yönelik olarak iftar yemeği organizasyonu yapılmıştır.
      • Ankara Etimesgut Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen geleneksel “16. Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali” ve Ankara Nallıhan’da düzenlenen “VI. Uluslararası Nallıhan İpek İğne Oyaları Kültür Sanat Etkinliği”ne Irak Türkmenlerini temsilen katılım sağlanmıştır.
    • Türkiye’deki çeşitli üniversitelere yerleştirilecek olan Türkmen öğrencilerin durumunu görüşmek üzere Bolu, İstanbul ve Kırşehir’deki üniversitelerin dekanlarıyla görüşme yapılmıştır.
    • Muhtelif kişi ve yazarlara ait Türkmen milli kültürünü tanıtıcı eser ve yayınların TKM tarafından kişi ve kurumlara gönderimi sağlanmıştır.
ARAŞTIRMA HİZMETLERİ:
    1. Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye dönük hibe teşvik programı kapsamında fonlanan ve Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı – TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB – ETÜ) işbirliğinde TİKV Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından yürütülen proje kapsamında; TİKV ORSAM uzman personelleri, İstanbul, İzmir ve diğer il ve ilçelerde saha araştırması yapmak üzere görevlendirilmiş, proje ile ilgili raporlama işlemleri gerçekleştirilmiş, çeşitli lansman toplantıları yapılmış olup, anılan proje ile ilgili olarak 2019 yılı içerisinde yürütülen etkinlik ve faaliyetlerin giderleri karşılanmıştır.
    1. TiKV Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) tarafından 2019 yılı içerisinde muhtelif zaman dilimlerinde proje, toplantı, sempozyum ve muhtelif etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, Irak’ta Türkmen kuruluşları tarafından yürütülen eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerin koordinasyonu sağlanmıştır.