TÜRKMENELİ İŞBİRLİĞİ VE KÜLTÜR VAKFI 2002 YILI FAALİYETLERİ

2002 YILI FAALİYETLERİ

• 2002 Ramazan Ayı nedeniyle Irak’ta yaşayan 8.071 muhtaç aileye ayni yardım yapılmıştır.
  • C. Millî Eğitim Bakanlığı nezdinde açılan monitör kursu için 29 Haziran 2002 tarihinde Irak’ta görev yapan 35 sözleşmeli öğretmen Ankara’ya gelerek kursa katılmış ve 30 Ağustos 2002 tarihinde Ankara’dan Irak’a dönüş yapmışlardır. Kaldıkları iki aylık süre içinde barınma, yemek, giyim, tıbbi tedavi ve geziler (İstanbul, Göreme ve Ankara içi müze gezileri) dâhil programlar düzenlenmiş ve giderler Vakfımız tarafından karşılanmıştır.
  • -Irak’ta eğitim veren okullarda kullanılmak üzere 10’ar Adet fiziki ve siyasi harita ile 6 ayrı cins 10’ar Adet anatomi dersi levhası alımı yapılmış, 01 Mayıs 2002 tarihi itibariyle bölgeye gönderilmiştir.
  • Öğrencilerin 2002 yılı içerisinde tertip ettikleri toplantı, şenlik ve diğer aktivitelerinin giderleri Vakfımız tarafından karşılanmıştır. Eylül 2002 Ayı içerisinde Irak’tan Ankara’ya gelen 45 öğrencinin tüm giderleri Vakfımız tarafından karşılanmıştır.
  • Haziran 2002 ayında, Türkmen şarkı ve türküleri bir CD’de toplanarak çoğaltılmış ve dağıtımı yapılmıştır.
  • Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bağışlanan 616 m2 halı, amfi ve hoparlör Erbil’deki Molla Bekir Camisi ile Kifri ’deki camilere bağışlanmıştır.
  • Irak’ta faaliyet gösteren Irak Türkmen Cephesi Enformasyon Dairesi, Türkmen Cephesi Başkanlığı, Irak’ın muhtelif yerlerindeki internet kafeler ve Vakıf Bürolarına uydu üzerinden internet sistemi tesis edilerek Irak’ta yaşayan insanların dünya ile irtibatı sağlanmıştır. 14 adet internet sistemi tesis edilmiş ve İnternet kullanımı için 15 adet bilgisayar satın alınmıştır.
  • Zaho’da ücretsiz olarak hizmet veren İhsan Hayrullah Dispanseri’ne EKG cihazı satın alınmış, çok sayıda ilaç yardımı yapılmıştır.
  • İlk ve orta öğretimde öğrenim gören 1060 erkek, 1300 kız Türkmen öğrencisine kıyafet yardımı yapılmış ve kırtasiye masrafları karşılanmıştır.
  • 2002 yılında, Irak’ta yaşayan muhtaç insanlarımıza giyecek yardımı yapılmıştır.
  • Şubat 2002 yılında, mübarek Kurban Bayramı münasebetiyle her yıl olduğu gibi bu yılda başta Türkiye Diyanet Vakfı olmak üzere diğer STÖ ile işbirliği yapılmış ve 25 Adet büyükbaş, 180 adet küçükbaş olmak üzere toplam 228 Adet kurban kesimi gerçekleştirilmiştir. Bu faaliyetimizden Irak’ta yaşayan yaklaşık 3.500 aile yararlanmıştır.
  • Mart 2002 yılında, Irak Kifri Dispanseri’ne tıbbi malzeme gönderilmiş olup, bu malzemelerin bir kısmı satın alınarak temin edilmiş geri kalan kısmı ise, muhtelif kurum ve kuruluşlardan bağış yoluyla temin edilmiştir.
  • Ayrıca Diyarbakır ve Isparta’da 4 –31 Mart 2002 tarihleri arasında düzenlenen Halı ve El Sanatları Kursuna Irak’ta yaşayan 11 genç kızımızın katılımı sağlanmış olup, dönüşlerinin ardından 10 Mayıs 2002 tarihinde Sümer Holding’ten hibe yoluyla temin edilen 15 adet halı tezgâhı bölgeye gönderilmiştir.
  • Nisan 2002 ayı içinde, Kızılay Genel Merkezi’nden göçmenlerin barındırılması için 40 Adet iki odalı çadır temin edilmiş olup, Kızılay’ın TIR’larından istifade ile Irak’a gönderilmiştir.
  • 23 Nisan 2002 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’ye gelen 4 öğretmen, 22 Öğrencimizin iaşe ve ibate giderleri karşılanmış, öğrenci ve öğretmenlerimiz giydirilmiş; Ankara’da bulundukları süre içerisinde ITC Türkiye Temsilciliği ve Kültür Merkezinin ziyareti, Gençlik Parkının gezdirilmesi, çocuk sinemasına götürülmesi, çocuk şenliklerinin izlenmesi, Anıtkabir, eski TBMM Müzesi ve diğer müzelerin ziyaret edilmesi, havai fişek gösterilerinin izlenmesi, Atakule ve Çocuk Eğlence Merkezinin gezdirilmesi, Altınpark ve Önemli Buluşlar Merkezi’nin gezdirilmesi, öğretmenlerin ITC Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonuna katılması, Hayvanat Bahçesi ve Ankara’nın belli başlı ticaret ve alışveriş merkezlerinin gezilmesi gibi etkinliklerde bulunulmuştur. Bu faaliyetlerin giderleri Vakıf tarafından karşılanmıştır.
  • Ekim 2002 yılında, 5 Türkmen öğrencimizin Ankara Karaca Dershanesindeki ileri seviyede İngilizce kursuna katılımı sağlanmıştır.
  • 25 Ekim 2002 tarihinde, Dört Renkli Matbaa Baskı Makinesi ve Matbaa Malzemeleri Irak’a gönderilerek montesi yapılmıştır.
  • Kasım 2002 Ramazan Ayı nedeniyle Türkiye Diyanet Vakfı’ndan temin edilen 1.300 kolilik gıda paketi ile yine Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Türkiye içindeki birçok yardımsever vatandaştan Irak’ta yaşayan muhtaç ailelere dağıtmak üzere temin ettiği 3 TIR’lık muhtelif gıda malzemesi Irak’a gönderilerek dağıtımı sağlanmıştır. Ayrıca, 3’er Kg. Pirinç, 3 Kg. Fasulye, 3 Kg. Şeker, 3 Kg. Ayçiçek Yağı, 2 Kg. Salçadan oluşan 550 Adetlik gıda paketi hazırlanarak Türkiye’de yaşayan muhtaç ailelere dağıtılmıştır.
  • Kasım 2002 ayında, eğitim amacıyla Irak’tan Türkiye’ye gelen 30 kişilik Hemşirelik Okulu (kız) öğrencisi için kalacak yer temin edilmiş, servis aracı kiralanmış ve üç öğün yemek ihtiyaçları karşılanmıştır. Ayrıca her öğrencimize aylık burs bağlanmış ve bir rehber öğretmen tutulmuştur.
  • Kasım 2002 ayında, Irak’taki çeşitli okullarda okuyan öğrencilerin okul çantaları, okul kıyafetleri ve ayakkabıları Vakıf tarafından karşılanmıştır. Anaokulu, ilkokul ve lise öğrencileri için 4.700 adet çanta; okul kıyafeti ve spor ayakkabısı ile okul ayakkabısı satın alınarak bölgeye gönderilmiştir.
  • Kasım 2002 yılında, burslu okuyan Türkmen öğrencilere yapılması planlanan kırtasiye ve giyecek yardımı burs ücretleri ile birlikte verilmiştir.
  • Aralık 2002 yılında, Çiçek Anaokuluna ek sınıf yapılmıştır.