TÜRKMENELİ İŞBİRLİĞİ VE KÜLTÜR VAKFI 2013 YILI FAALİYETLERİ

TÜRKMENELİ İŞBİRLİĞİ VE KÜLTÜR VAKFI TARAFINDAN

2013 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN HİZMET VE FAALİYETLER

TÜRKİYE FAALİYETLERİ:

• Tedavileri Türkiye’de yaptırılan 160 hasta / yaralı ve 162 refakatçi olmak üzere toplam 322 kişinin ibate ve ulaşım giderleri ile hastaların tahlil, tedavi, ilaç, ortopedik ve medikal malzeme bedelleri karşılanmış, ayrıca Irak’ta tedavilerine devam edilen muhtaç durumdaki hastaların ilaç ve tedavi giderleri, hayatını kaybeden hastaların cenaze masrafları karşılanmıştır.
  • TİKV Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin faaliyetleri kapsamında;
  • Merkez tarafından çıkarılan “Ortadoğu Analiz” ve “Ortadoğu Etütleri” isimli dergiler ile Ortadoğu’ya yönelik yapılan araştırma ve incelemeler neticesi hazırlanan raporların yayını sağlanmış ve grafik hizmetleri dahil basım giderleri karşılanmıştır. Ayrıca; bahse konu dergi, kitap ve TİKV ORSAM internet sitesinde eserleri yer alan yazarlara telif ücreti ödemesi yapılmıştır.
  • Merkez tarafından Ankara Gordion Otel’de düzenlenen “Irak’ta Siyasal Gelişmeler ve Türkiye-Irak İlişkilerinin Geleceği” konulu çalıştayın giderleri ile çalıştaya Ankara dışından katılan akademisyenlerin konaklama, iaşe ve ulaşım giderleri karşılanmıştır.
  • Merkez tarafından hazırlanan basılı yayınların, web sitesinde yayınlanan röportajlar ile Ortadoğu’daki gelişmeler hakkında yapılan değerlendirme çalışmalarının yayınlanarak, TİKV ORSAM’ın yurtiçinde ve yurtdışında tanıtımının yapılmasını sağlayan medya kuruluşu Cihan Haber Ajansı’na aylık ödeme yapılmıştır.
  • Nevşehir’de düzenlenen 24. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katılmak üzere Irak’tan Türkiye’ye gelen heyetin Irak- Ankara- Irak ulaşım giderleri, anılan heyete refakat etmek üzere görevlendirilen TİKV ORSAM personeli de dahil olmak üzere heyetin Nevşehir’de kaldıkları süre zarfındaki iaşe, ibate ve diğer zaruri harcamaları ile Ankara – Nevşehir – Ankara ulaşım giderleri karşılanmıştır.
  • Türkiye’de öğrenim gören ekonomik durumu yetersiz 25 yüksek lisans öğrencisine eğitim yardımı, Kıbrıs’ta öğrenim gören 7 yüksek lisans öğrencisine aylık burs ve eğitim yardımı yapılmıştır.
  • Irak’ta Türkçe eğitim veren okullarda okutulması planlanan ders kitaplarının giderleri (tercüme, dil-bilimsel denetim, yeniden yazım, film çekimi, dizgi, tasarım, vs.) karşılanmıştır.
  • Irak Musul’da Türkçe eğitim veren okullarda görev yapan 15 branş öğretmenine Türkiye’de 15 günlük hızlandırılmış eğitim kursu verilmiş, kursiyer öğretmenlerin konaklama, iaşe ve ulaşım giderleri ile eğitim veren öğretmenlerin ücretleri karşılanmıştır.
  • Irak’ta Türkçe eğitim veren okullarda görev yapan öğretmenlerin eğitilmesi ve çeşitli kurslar düzenlenmesi amacıyla Türkiye’den görevli görevlendirilen öğretmenlerin ulaşım giderleri karşılanmıştır.
  • C. Eskişehir Valiliği ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile Eskişehir’de düzenlenen 3. Türk Dünyası Çocuk Oyunları Şenliği’ne Irak’tan 8 öğrenci ile 2 rehber öğretmenin katılımı sağlanmış, ulaşım ve diğer giderleri karşılanmıştır.
  • Türkmen öğrencilerimiz tarafından kurulan Irak Türkleri Futbol Takımının ihtiyaç duyduğu 15’er Adet eşofman takımı ve 15’er çift spor ayakkabısı temin edilmiştir. Ayrıca, Irak’ta Türkmen kuruluşları tarafından yürütülen eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerin koordinasyonu sağlanmıştır.
  • Mezun olan öğrencilerimiz için mezuniyet töreni düzenlenmiş, giderleri karşılanmıştır.
  • TİKV Türkmeneli Kültür Merkezi, TİKV Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi ve muhtelif kuruluşlar tarafından düzenlenen toplantı, sempozyum, konferans, panel, anma töreni vb. etkinliklere burslu öğrencilerin katılımı sağlanmıştır.
  • Ramazan Ayı münasebetiyle Türkiye’de öğrenim gören öğrenciler ile Türkmen kuruluşlarının mensupları ve şahsiyetlere yönelik iftar yemeği verilmiş, giderleri karşılanmıştır.
  • Ankara Etimesgut Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali’nde Vakfımız temsil edilerek Türkmen kültür ve sanatının tanıtılması faaliyetlerinde bulunulmuş, giderleri karşılanmıştır.
  • Türkmen Basın Konseyi tarafından İstanbul’da düzenlenen 5. Irak Türkmen Basın Konseyi Kurultayı’nda Vakfımızın temsili sağlanmıştır.
  • Vakıf Kurucular Kurulu Üyesi, Türkmen Sanatçısı merhum Abdurrahman KIZILAY anısına TRT işbirliğiyle anma töreni düzenlenmiş, törenin giderleri karşılanmıştır.
  • Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Türkvizyon Şarkı Yarışması’nda Irak Türkmenlerini temsil eden sanatçıların etkinlik nedeniyle doğan harcamaları karşılanmıştır.
  • Dünya Türkmenleri tarafından İstanbul’da düzenlenen “Dünya Türkmenlerinin Eğitim Sorunları” konulu sempozyumda Vakfımızın temsili sağlanarak, “Irak Türkmenleri Eğitim Sorunları” konulu tebliğ sunulmuştur.
  • Türkmen toplumunun tanıtımı maksadıyla, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile muhtelif kurum, kişi ve yazarlar tarafından hazırlanan kitap, dergi ve rapor gibi görsel materyallerden Vakıf birimleri ile muhtelif kişi ve kuruluşlara dağıtılmak ve Irak’a gönderilmek üzere belirli miktarlarda satın alınmıştır.
  • Yardıma muhtaç durumdaki insanlara yaklaşık nakdi yardım yapılmış, gerekli görüldüğü hallerde çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye’de ikamet etmek durumunda olan Türkmenlerin ikamet giderleri karşılanmıştır.

IRAK FAALİYETLERİ

• Vakfımıza hibe edilen göz muayene ünitesi ve malzemeleri Kerkük Şifa Sağlık Merkezi’nde kullanılmak üzere Irak’a gönderilmiştir.
  • Türkmeneli Radyo Televizyonu’nun TÜRKSAT uydu bağlantı ücreti karşılanmıştır.
  • Türkmen Toplumu’nun eğitim kültür faaliyetleri alanındaki hizmetlerine katkıda bulunmak amacıyla; Irak/Kerkük – Tazehurmatu’da hizmet veren Fuzuli Matbaa Ltd. Şti.’ndeki matbaa ünitesi ve yan ekipmanlarının bakımının yapılması ve arızaların zamanında giderilerek hizmet vermesi için idari bakımdan yardımcı olunmuştur.