TÜRKMENELİ İŞBİRLİĞİ VE KÜLTÜR VAKFI 2020 YILI FAALİYETLERİ

YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN HİZMET VE FAALİYETLER

TÜRKİYE FAALİYETLERİ:

• Tedavileri Türkiye’de yaptırılan 97 hasta / yaralı ile 58 hasta refakatçisinin ibate ve ulaşım giderleri ile hastaların tahlil, tedavi, ilaç ve ortopedik ve medikal malzeme masrafları karşılanmış, ayrıca Irak’ta tedavilerine devam edilen muhtaç durumdaki hastaların ilaç ücretleri, hayatını kaybeden hastaların cenaze masrafları karşılanmıştır.
  • Konya Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğinde, Irak’taki çeşitli hastanelerde görev yapan değişik branşlarda 3 Uzman Doktor Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıbbi eğitim görmek üzere Türkiye’ye getirilmiş, konaklama giderleri karşılanmıştır.
  • Küresel COVID-19 pandemisinin başlangıcında, Irak Kerkük’te hizmet veren hastanelerde görevli doktor ve hemşirelerin kullanımı için acil olarak ihtiyaç duyulan 300 Adet tıbbi maske Türkiye’den temin edilerek Irak’a gönderilmiştir.
  • Irak’taki Türkçe eğitim veren okullarda okutulması planlanan ders kitapların tercüme, dil – bilimsel denetim, yeniden yazım, dizgi, tasarım giderleri ile Lise son sınıf fizik kitabının dijital kayıt bedeli karşılanmıştır.
  • Türkmen Eğitim Merkezi Müdürü ile Irak’ta Türkçe eğitim veren anaokullarında görev yapan kadrolu 1 müfettiş ve 6 öğretmen, anaokulu yönetimi ve eğitimi konusundaki bilgi ve becerilerini arttırmak üzere Türkiye’ye davet edilerek T.C. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ankara’da hizmet veren anaokullarını ziyaret etmeleri, anaokullarındaki eğitim sistemini yerinde incelemeleri ve çeşitli temas- görüşmelerde bulunmaları sağlanmıştır.
  • Irak’ta Türkçe eğitim veren Türkmen esas okullarının 1nci sınıflarına kayıtlarını yaptıran 1.000 kız ve erkek öğrenci için Türkiye’den (hırka, süveter, jile, lacoste, ayakkabı) okul kıyafeti yaptırılmış, ayrıca kıyafetlerin Irak’a gönderimi ile gümrük ve nakliye giderleri karşılanmıştır.
  • Irak’ta yürütülen eğitim hizmetleri kapsamında, alanlarında uzman konukların katılımıyla Irak’ta yaşayan Türkmen çocuk ve gençlerin eğitim hayatlarındaki başarılarını olumsuz yönde etkileyebilecek sorunların sebeplerinin ve çözüm önerilerinin analiz edildiği “Eğitim Varsa Gelecek Var” başlıklı TV programı hazırlanması ve Türkmeneli TV işbirliğinde yayınlanması sağlanmıştır.
  • Türkmen öğrencilere yönelik olarak Gazi Üniversitesi TÖMER ile işbirliği içerisinde Ekim 2019 tarihinden itibaren açılan ” III. Türkçe Dil Kursu”nda öğrenim gören öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kitap, kırtasiye ve muhtelif araç gereçler temin edilmiş, ayrıca öğrencilerin sertifika sınav ücreti ödenmiş, kurs bitiminde mezuniyet töreni düzenlenmiştir.
  • Türkmen Toplumunun tanıtımı maksadıyla; Mavi Medya Ajansı tarafından Türkmen medyasına katkı sağlamak amacıyla yayınlanan “Mavi Kültür ve Sanat Dergisi”nin ilk sayısından 500 Adet bastırılmış, basım giderleri karşılanmıştır.
  • Irak’ta faaliyet gösteren Türkmen Eğitim Merkezi’nin faaliyetlerine yönelik olarak “Türkmen Eğitim Merkezi’nin Eğitim İstatiği” konulu dijital bilgisayar programı yaptırılmış olup, hizmet bedeli karşılanmıştır.
  • Türkmen Öğrenci ve Gençler Birliği tarafından Türkmen öğrenci ve gençlerimize yönelik olarak muhtelif zaman dilimlerinde gerçekleştirilen faaliyet ve etkinliklerin zaruri giderleri karşılanmıştır.
  • Türkiye’de öğrenim gören ekonomik durumu yetersiz 3 yüksek lisans öğrencisine eğitim yardımı yapılmıştır.

Vakfımız tarafından yürütülen insani ve sosyal yardım faaliyetleri kapsamında;

• Türkmen vatandaşlarımıza yardımda bulunulması amacıyla; Muhtelif kurum ve kuruluşlar ile hayırsever vatandaşlar tarafından bağış, nakdi yardım, kıyafet, ikinci el kıyafet, ayakkabı, gıda – gıda kolisi, yatak, karyola, battaniye, yorgan, beyaz eşya, muhtelif ev eşyası, giyim, tekerlekli sandalye gibi ayni yardım malzemeleri yardımında bulunulmuş, yapılan ayni yardımların toplanması ve Türkmen vatandaşlara dağıtılması hizmeti, kurulan “Yardım Komisyonu” tarafından gerçekleştirilmiş olup, hizmetlerle ilgili harcama bedelleri karşılanmıştır. Ayrıca, bağış hesabında toplanan nakdi yardımlar ekonomik durumu yetersiz 12 Türkmen aileye nakdi yardım adı altında ödenmiştir.
  • Ramazan Ayı münasebetiyle, Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye sığınarak Ankara’ya yerleşen 600, Ankara dışına yerleşen 300 olmak üzere ekonomik durumu yetersiz toplam 940 Türkmen aileye Vakfımızın mali imkanları dahilinde market kartı dağıtılmıştır. Ayrıca, hayırsever kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlar tarafından Ramazan Ayı nedeniyle yapılan bağış, fitre, gıda kartı – gıda kolisi dağıtımları ile iftar yemeği organizasyonlarının koordinesi ve dağıtımı sağlanmıştır.
  • Türk Kızılay’ı ile yapılan işbirliği neticesinde; Kurban Bayramı münasebetiyle Vakfımız aracılığıyla Ankara’da yaşayan 365 aileye kurban eti ve makarna kolisi, 200 aileye aile başı 5 kg. Kurban eti, 10 kg. Un ve 5 kg. Makarna kolisi, 300 aileye 4,2 kg. Kurban eti, 311 aileye çocuk maması, 252 aileye aile başı 12 adet olmak üzere toplam 030 Adet Hero Baby çocuk gıda takviyesi yardımında bulunulmuştur. Ayrıca, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği aracılığıyla 600 aileye aile başı 10 kg. Un, 5 kg. Makarna, 5 kg. Patates, 12’li 1 gazlı içecek kolisi, Türkmen Öğrenci Birliği aracılığıyla 200 aileye ise aile başı 5 kg. Kurban eti yardımında bulunulmuştur.
  • Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı ile Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği işbirliğinde başlatılan “Gönül Kalesinden Türkmen Hanesine” isimli yardım kampanyası kapsamında; Vakıf bağış hesabına hayırsever kurum ve vatandaşlar tarafından yatırılan şartlı bağışlar karşılığında 580 Adet market kartı satın alınarak 2.580 Türkmen aileye dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca, bağışlardan kalan bakiye şartlı bağış ile pirinç, fasulye ve sıvı yağdan oluşan gıda paketleri yaptırılarak Ankara’da yaşayan 50 Türkmen aileye dağıtılmıştır.
  • Vakfımız tarafından yapılan girişimler neticesinde, Yenimahalle Belediye Başkanlığı tarafından Yenimahalle ilçesi sınırları içerisinde yaşayan ihtiyaç sahibi 534 Türkmen aileye Ramazan Ayı münasebetiyle gıda paketi yardımı yapılması sağlanmıştır.
  • Belediye Başkanlıkları ile yapılan işbirliği neticesinde; 500 Adet bot, 500 Adet kaban, 250 çift çorap, 50 Adet pantolon, 000 Adet tıbbi maske ile eşofman takımı, iç çamaşırı, kazak, gömlek ve ayakkabıdan oluşan 1.000 Adet çocuk kıyafeti Gaziantep’e gönderilerek ekonomik durumu yetersiz Türkmen ailelere dağıtımın yapılması sağlanmıştır.
  • Belediye Başkanlıkları ile yapılan işbirliği neticesinde; 000 Adet mont, 189 Adet etek, 100 Adet pantolon, 140 Adet elbise, 260 Adet pardösü, 86 Adet takım elbise ile eşofman takımı, iç çamaşırı, kazak ve ayakkabıdan oluşan 3.233 Adet çocuk kıyafeti Kerkük’e gönderilerek ekonomik durumu yetersiz Türkmen ailelere dağıtımın yapılması sağlanmıştır.
  • TBMM Gönüllüleri Topluluğu tarafından, Ramazan Ayı münasebetiyle 186 Adet market kartının ihtiyaç sahibi Türkmen ailelere dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca hayırsever vatandaşlar tarafından bağışlanan 10 Adet market kartının Türkmen ailelere dağıtımı yapılmıştır.
  • TBMM Gönüllüleri Topluluğu işbirliğinde, TBMM’nin 100. Kuruluş yıldönümü münasebetiyle 60 Türkmen çocuğumuzun TBMM’yi ziyareti sağlanmış, evlerini su basan 6 aileye nakdi yardım yapılmış, 4 aileye gıda kolisi yardımında bulunulmuştur.
  • İstanbul’da faaliyet gösteren “Kriz Hafifletme Derneği” ile yapılan işbirliği neticesinde, Ankara’da yaşayan ekonomik durumu yetersiz toplam 000 aileye “Mercimek, pirinç, nohut, bulgur, makarna, un, şeker, yağ, salça ve tuz” içeriğinde gıda kolisi yardımı yapılmıştır.
  • Ankara’da faaliyet gösteren Özaltın Holding firması tarafından Vakfa şartlı bağış yapılmıştır. Bağışlar Irak’a gönderilerek Irak’ta yaşayan ekonomik durumu yetersiz Türkmen ailelere gıda paketi yardımı yapılması sağlanmıştır.
  • Türkmen kuruluşları ile yapılan işbirliği neticesinde 460 Türkmen çocuğumuza LCW’den bayramlık kıyafet dağıtımı yapılmış, 9 Türkmen aileye nakdi yardım yapılmış, 20 aileye mont ve havlu ile yatak, battaniye, halı, çarşaf gibi malzemeler dağıtılmıştır.
  • Türkiye’ye gelerek Ankara’ya yerleşen çocuk, kadın ve erkek aile bireylerine yönelik olarak muhtelif zaman dilimlerinde sosyal, eğitim, kültür, sağlık, spor vs. konularında çeşitli etkinlikler, toplantılar düzenlenmiş, anma- taziye törenleri ve ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
  • Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye sığınan, kendi imkânlarıyla tedavi olmak üzere Türkiye’ye gelen veya Irak’a kesin dönüş yapan 15 ekonomik durumu yetersiz Türkmen’e ulaşım, tedavi, ilaç veya diğer zaruri giderlerini karşılayabilmeleri amacıyla nakdi yardım yapılmıştır.
  • Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli etkinliklerde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan Türkmen Milli Bayrağı, masa bayrağı, bandana, afiş, plaket, amblemli plastik poşet gibi muhtelif tanıtım malzemeleri yaptırılmış ve giderleri karşılanmıştır.

IRAK FAALİYETLERİ:

• Irak’ta Türkmen kuruluşları tarafından yürütülen eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerin koordinasyonu sağlanmıştır.