83628

Türkmeneli Vakfı Başkanı Dr. Turhan KETENE Türkmen Eğitimi Paneline Katıldı

“Türkmenlerin Eğitim Sorunları” paneli Ankara’da gerçekleştirildi

Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM) tarafından düzenlenen, “Türkmenlerin Eğitim Sorunları” adlı panel Gazi Üniversitesi Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu Prof. Dr. Bülent Aksoy’un yaptığı programa Üniversitemiz Eski Rektörü Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, Sosyal İşler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Panel Yöneticisi Prof. Dr. Ayşe Yücel Çetin, Panelistler AHBV Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Demirci Katırancı, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu, Türkmeneli Vakfı Başkanı Dr. Turhan Ketene, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve Milli Marşların okunması ile başlayan program Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu ve Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Kaya Güç’ün verdiği müzik dinletisi ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, “Türkmeneli yahut daha doğru şekilde ifade etmek gerekirse Türkeli, Türkiye’den ayrı düşünülmesi mümkün olamayacak bir coğrafyadır. Buralar tamamen kâğıt üzerinde sınırlarımızın dışarısında kalmış vatan topraklarıdır. Buradaki halk, öz ve öz bu vatanın evlatlarıdır. Türkemenli’nde yaşanan saldırılardan ötürü birçok Türkmen evladımız Türkiye’de eğitim görmektedir” dedi.

Türkmenlerin eğitim sorunlarıyla ilgilenmenin milli bir görev olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bekir Buluç, Türkmeneli’nin uzun zamandır kültürel emperyalizme kurban gittiğinin altığını çizdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Geleceğimiz, vatanımız, aziz milletimiz çocuklarımıza ve gençlerimize emanettir. Bunun bilincinde olarak Türkmen çocuklarımızın eğitimleriyle ilgili daha önce yapmış olduğumuz projelerimize Gazi Eğitim Fakültesi, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkmeneli İş Birliği ve Kültür Vakfı ortaklığıyla “Türkmenlerin Eğitim Sorunları” panelini eklemiş bulunmaktayız. Gerçekleştireceğimiz projelerin başarıya ulaşması ümidi ve dileğiyle Türkmeneli’ne selamlarımızı yolluyoruz.”

Açılışta söz alan Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, “Gazi Üniversitesi’nin temeli olan Gazi Eğitim Fakültemiz, 1926 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Orta Muallim Mektebi adıyla kurulmuştur. 1926 yılından beri Atatürk’ün çizdiği yolda öğretmen yetiştirmeye ve eğitim alanında faaliyetler yürütmeye devam etmektedir” dedi.

“Burada yürütmekte olduğumuz eğitim görevimizin Türkmen öğrencilerimize kadar ulaşması, Gazi Eğitim Fakültesi için gururlandırıcıdır” diyen Prof. Dr. Mahmut Selvi, “Anavatandan siyasi olarak kopmuş olan Türkmeneli’nin bütün sorunları tartışmasız bir şekilde bizim de sorunumuzdur” şeklinde konuştu.

Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi sözlerini şöyle tamamladı, “Türkmeneli projelerinin bu günlere ulaşmasının mutluluğu içerisindeyiz. Türkmen Çocuklara Eğitim/Öğretim Desteği Projesi adeta bir anne şefkatiyle oluşturulmuş, gelecekte etkilerini fazlasıyla göreceğimize inandığım bir projedir. Bu projeyi hayata geçirmemizi sağlayan TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru başta olmak üzere TÜRKDAM yönetim kuruluna ve çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu vesile ile de panelimize destek veren tüm katılımcılara da teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

Açılışta söz alan TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ise, “Bugün savaşı yaşayan Irak’tan ülkemize, diğer bir vatan toprağına sığınan Türkmen Öğrencilerin Eğitim Öğretimlerine Destek için Gazi Eğitim Fakültesi bünyesinde Türk Sanatı topluluğumuzla birlikte önceki yıllarda mütevazı şartlarda başlattığımız ve salgın hastalık nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız çalışmalarınızın daha güçlü bir şekilde devam edecek olmasının mutluluğu içindeyiz” dedi.

Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, şöyle devam etti: “Merkezimiz, Gazi Eğitim Fakültesi ve Türkmeneli Vakfı beraberinde Türkmen Öğrencilere Eğitim Öğretim Desteği Projesini hayata geçirecek olabilmenin heyecanını duyuyor. Projemiz Kuzey Irak’ta Türkmeneli’nde yaşayan saldırılardan kaçarak ülkemize sığınan, mülteci olan Türkmen ailelerin çocuklarını, ülkemizin çeşitli okullarında eğitimlerine devam etmekte olan özellikle ilk ve orta öğretimdeki Türkmen öğrencileri kapsamaktadır” dedi.

Proje sonunda Türkiye’ye sığınan Türkmen ailelerin çocuklarına derslerinde başarı yanında özgüven ve kardeşlik duygularını da kazandıracağının altını çizen Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu projenin gerçekleşmesinde destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi’ye ve Türkmeneli Vakfına ve Vakıf Başkanı Dr. Turhan Ketene’ye teşekkür ediyorum. Ayrıca Merkezimiz Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda sunuculuğumuzu üstlenme nezaketinde bulunan Prof. Dr. Bülent Aksoy’a Panel Yöneticimiz Prof. Dr. Ayşe Yücel Çetin’e ve çok kıymetli panelistlerimiz Prof. Dr. Meltem Demirci Katırancı ve Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu ile programın gerçekleşmesinde emeği bulunan herkese teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından yöneticiliğini Prof. Dr. Ayşe Yücel Çetin’in yaptığı “Türkmenlerin Eğitim Sorunları” adlı panele geçildi. Panelin açılışını yapan Prof. Dr. Ayşe Yücel Çetin, “Gazi Üniversitesi’nin Türk dünyasının sorunlarına ortak olduğunu ve yaptığı çalışmalarla da Türk dünyasına her zaman destek olduğunu” ifade etti.

Panelde ilk sözü alan Prof. Dr. Meltem Demirci Katırancı, Irak’ta bulunan Türkmenlerin büyük zorluklar içinde olduğun dile getirdi. Kendisinin de 1972 yılında Kerkük’te dünyaya geldiği bilgisini veren Prof. Dr. Meltem Demirci Katırancı, yaşadığı zorlukların hayatına nasıl etki ettiğini kaydetti.

Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu ise panelde yaptığı sunumunda Irak’ta doğduğunu söyledi. Müzik yaşamının nasıl şekillendiğini dile getiren Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu, “Irak Türkmenlerine türlü sıkıntılar yaşatıldığını” söyledi.

Panelde son sözü alan Türkmeneli Vakfı Başkanı Dr. Turhan Ketene ise, Irak Türklerinin Osmanlının bölgeden çekilmesinin ardından çok kötü günlerle karşılaştığını belirtti. Kötü günlerin sürmeye devam ettiğinin altını çizen Turhan Ketene, Gazi Üniversitesi ile Türkmeneli Vakfının birçok proje imza attığını vurguladı. Panel çekilen aile fotoğrafının ardından sona erdi.

Panelin ardından Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesinde Prof. Dr. Meltem Demirci Katırancı’nın hazırladığı “Türkmen Elinden” adlı kişisel resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Program serginin gezilmesinin ardından sona erdi.

Sosyal Medyada Paylaş:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *